Hoe te kleden voor een sollicitatiegesprek: Tips over wat te dragen

formele outfit met Seiko horloge

Als je naar een baan solliciteert, geeft de manier waarop je je kleedt de interviewer een boodschap over wie je bent en wat je kunt. Als je slordig gekleed komt of iets draagt dat niet geschikt is voor de werkplek, kan het lijken alsof je niet om de baan geeft of hem niet serieus neemt. Aan de andere kant, als je te formeel gekleed komt, kan het lijken alsof je te hard je best doet of dat je de cultuur van het bedrijf niet begrijpt. Dus wat moet je aantrekken voor je volgende sollicitatiegesprek? Wij geven je enkele tips over wat je moet dragen voor zowel formele als informele gesprekken, van accessoires zoals een horloge van Seiko tot aan. Zo maak je de best mogelijke indruk maakt!

Voor een formeel sollicitatiegesprek:

Als je solliciteert voor een baan in een traditionele sector zoals het bankwezen, de advocatuur of de accountancy, is het belangrijk om je formeel te kleden. Dit betekent dat je een pak met stropdas draagt voor mannen of een conservatieve rok of broekpak voor vrouwen. Zorg ervoor dat je kleding kreukvrij is en dat je schoenen gepoetst zijn. Het is ook belangrijk om je sieraden en make-up ingetogen te houden. Een mooi en klassiek dames- of Heren horloge is zeker een goede om toe te voegen aan je outfit. Dit houdt het simpel maar toch stijlvol. Je wilt dat de interviewer zich concentreert op je kwalificaties, niet op je gevoel voor mode.

Voor een informeel sollicitatiegesprek:

Als je solliciteert voor een baan in een meer ontspannen omgeving, zoals een start-up of een creatief bureau, kun je je informeler kleden. Dit hoeft niet betekent het dragen van een spijkerbroek en een t-shirt, maar je kunt het pak en de stropdas achterwege laten. Voor vrouwen kan dit betekenen dat ze een jurk of rok dragen met een mooie blouse. En voor mannen betekent dit bijvoorbeeld een chino met een overhemd met kraag. Het gaat erom dat u er verzorgd uitziet zonder dat het lijkt alsof u te veel uw best doet.

Extra tips

De beste manier om erachter te komen wat je moet dragen is natuurlijk om van tevoren de bedrijfscultuur te onderzoeken. Als je weet hoe de werknemers zich kleden, zal het makkelijker zijn om te beslissen wat je moet dragen voor je gesprek. En als al het andere faalt, kies dan voor de voorzichtige kant en kleed je formeel. Het is beter om overdressed te zijn dan underdressed voor een sollicitatiegesprek!

We hopen dat deze tips nuttig zijn geweest. Veel succes met het zoeken naar een baan!