Vijf manieren om personeel gelukkig en gemotiveerd te houden


Het is geen geheim dat gelukkige werknemers leiden tot productieve en succesvolle bedrijven. Maar welke stappen kan je precies nemen om ervoor te zorgen dat het team tevreden is? Hier zijn vijf tips om personeel gemotiveerd en tevreden te houden.

1. Houd je personeel op de hoogte en blijf zelf op de hoogte

Communicatie is essentieel op elke werkplek, maar het is vooral belangrijk om het personeel tevreden te houden. Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft van wat er in het bedrijf gebeurt en dat het team dat ook weet. Zo zit iedereen op één lijn en zullen er geen misverstanden ontstaan. Zelf op de hoogte blijven van wat er speelt bij de medewerkers kan je doen aan de hand van een medewerkersonderzoek. Je personeel op de hoogte houden kan je doen door iedereen te voorzien van een maandelijkse update, bijvoorbeeld in de vorm van een videoboodschap.

2. Erken de prestaties van het personeel

Wanneer personeel geweldig werk levert, zorg er dan voor dat je hen daarvoor erkent! Een beetje erkenning kan er voor zorgen dat werknemers zich gewaardeerd en gelukkig voelen. Bovendien zet het de toon voor een positieve werkomgeving.

3. Geef ze wat controle over hun werk

Door werknemers enige controle over hun werk te geven, kunnen ze zich mondiger en gemotiveerder voelen. Laat ze bijvoorbeeld zoveel mogelijk hun eigen taken of deadlines kiezen. Zo krijgen ze het gevoel dat ze de leiding hebben en dat hun werk ertoe doet.

4. Bied prikkels en beloningen

Om je personeel gemotiveerd te houden, kan je overwegen stimulansen of beloningen aan te bieden voor goed werk. Dit kan gaan van een bonus tot extra vrije tijd. Zorg ervoor dat de beloningen zinvol en wenselijk zijn voor werknemers.

5. Luister naar hun feedback en suggesties

Werknemers zullen veel gelukkiger zijn als ze het gevoel hebben dat hun mening ertoe doet. Zorg er dus voor dat je luistert naar hun feedback en suggesties, en er rekening mee houdt bij het nemen van beslissingen over het bedrijf.

Als je je medewerkers de vrijheid geeft om creatief te zijn en verantwoordelijkheid te nemen voor hun werk, zullen ze zich meer betrokken en gemotiveerd voelen. Laat hen met hun eigen ideeën en oplossingen komen en geef hen de flexibiliteit om op hun eigen manier te werken. Zo krijgen ze het gevoel dat ze op hun eigen manier bijdragen aan het bedrijf.

Bron: Onderzoeksbureau Utrecht