Wat is brandpreventie?


Voor bedrijven zou het een heel erg groot probleem zijn wanneer er brand zou ontstaan binnen een bedrijf. Brand kan namelijk de hele inboedel van een bedrijf verwoesten. Wanneer een bedrijf in brand staat en de brandweer komt is er nog een factor die voor problemen kan zorgen. Deze factor is namelijk waterschade. Wanneer brand is komt de brandweer en deze blust  de brand vanzelfsprekend met erg veel water. Dit zorgt ervoor dat de brand uitgaat, maar het zorgt waarschijnlijk ook voor waterschade. Zowel brand als waterschade zijn niet goed voor een bedrijf. Het beste zou dus zijn om brand te voorkomen door middel van brandpreventie.

 

Belang van brandpreventie

Voor bedrijven is het heel erg belangrijk om voldoende aandacht te schenken aan de verschillende aspecten van brandpreventie die verderop besproken zullen worden. Wanneer een bedrijf er voor zorgt dat ze voldoende tijd en aandacht besteden zal het risico op brand in het bedrijf zo klein mogelijk zijn. Goede brandpreventie zorgt ervoor dat iedereen in het bedrijf veilig en zonder zorgen zijn werk kan doen. Daarnaast is er in Nederland sprake van een vaak strenge wetgeving. Ook voor deze wetgeving is het belangrijk dat de brandpreventie van een bedrijf goed op orde is. Zowel de eigenaar van het bedrijf als de eigenaar van het pand zijn er voor verantwoordelijk dat de brandpreventie in een bedrijf in orde is.

Aspecten van brandpreventie

Er zijn meerdere dingen die onder het begrip brandpreventie vallen. Via de groot brandwachten is heel veel informatie te vinden over brandpreventie. Ook wordt hier ondersteuning geboden voor het organiseren van goede brandpreventie binnen een bedrijf. Onder brandpreventie valt logischerwijs het voorkomen van een brand. Hiervoor zijn goede rookmelders, alarmsystemen en sprinklerinstallaties erg belangrijk. Deze systemen kunnen er voor zorgen dat je een eventuele brand op tijd opmerkt waardoor het niet te erg uit de hand zal gaan lopen. Een ander aspect van brandpreventie is het zelfstandig kunnen blussen van een kleine startende brand. Hiervoor is het belangrijk dat er voldoende blusmiddelen aanwezig zijn.