Wat is de rol van een expediteur?


Een expediteur is een belangrijke schakel in de keten van de internationale handel. In dit artikel hebben we zijn rol in de logistiek van een exportbedrijf uitgelegd en hoe een exporteur een expediteur kan kiezen die geschikt is voor zijn behoeften. 

Expediteur en exporteur

In eenvoudige bewoordingen is een expediteur een agent die verantwoordelijk is voor het verkeer van goederen namens de eigenaar van de lading, dit kan op diverse manieren via auto of luchtvracht. Deze verantwoordelijkheid kan beginnen vanaf het moment dat de goederen worden opgehaald bij de verkoper totdat ze worden afgeleverd op de opgegeven locatie van de koper. In andere gevallen kunnen exporteurs een afzonderlijke agent inhuren om aan de wettelijke vereisten te voldoen of de voorkeur geven aan expeditiebedrijven. De rollen en verantwoordelijkheden van een expediteur kunnen behoorlijk veelzijdig en cruciaal zijn voor de internationale handel. Dat gezegd hebbende, zelfs de expeditie activiteit omvat verschillende belangrijke functies.

Wat is expeditie?

Een exporteur kan een expediteur nodig hebben om enkele essentiële beslissingen te nemen tijdens het verkeer van de goederen. Hier zijn enkele invoer om je te helpen de rol van de expediteur te begrijpen. Een expediteur kan de exporteur deskundig advies geven over verschillende logistieke kosten die tijdens het exportproces zijn gemaakt. Ze houden rekening met de bederfelijke aard van de goederen, de doorvoerkosten, de tijd en de veiligheid van de goederen om de best mogelijke route voor de verzending naar de exporteur voor te stellen. Ze regelen de boeking van vrachtruimte op schip, vliegtuig, trein of vrachtwagen. Zij coördineren de verzekering van de goederen en doen de nodige opvolging in geval van een ongeval. Ze houden toezicht op het transport van de lading en het verpakken en laden ervan in de vervoerder. De expediteur kan optreden als een gemeenschappelijke vervoerder en documenten opstellen zoals het cognossement, de luchtvrachtbrief, enz. Ze kunnen contact opnemen met buitenlandse douane expediteurs om ervoor te zorgen dat de goederen en documenten voldoen aan de lokale douanevoorschriften. Ze kunnen ook de realtime doorvoer van de goederen volgen en indien nodig problemen oplossen.